101 kiehtovaa, suomalaista kirjaa



Mahtavaa & kirjallista uutta vuotta 2017 armaille lukijoilleni! 

Viime vuoden loppu hiipui kaiken stressin ja kiireen keskellä hiljaa pihisten säkkiinsä, eikä muissa tehtävissään äärilleen venytetty bloggari ehtinyt edes laatia katsausta menneeseen vuoteen. Siinä hyvä syy aloittaa tämä vuosi kertomalla teille, mistä vuonna 2017 kirjabloggarimaailmassa kuhistaan. 

Satavuotiaalla Suomella on nimittäin rutkasti aihetta juhlaan. Sataan vuoteen mahtuu miljoonia tarinoita, niin riipaisevan todellisia kuin raapaisevan fiktiivisiä. Kirjallisia tarinoita näissä vuosissa on siinä määrin, että ystävämme Yle juhlistaa kotimaisia kirjoja mahtavalla Kirjojen Suomi -kampanjallaan vuoden ajan. Ylen kirjallisuustoimittajat Seppo Puttonen ja Nadja Nowak ovat olleet valitsemassa itsenäiselle Suomelle 101 merkittävää kotimaista kirjaa. Tässä koko vuoden kestävässä projektissa on myös kirjabloggareilla kunnia olla mukana!

Puttonen ja Nowak tuhansien kotimaisten sivujen keskellä.

Kirjalistan takana on tämä kysymys: Millainen Suomi välittyy kaunokirjallisuudestamme sadan vuoden ajalta? Listalle päässeet kirjat osoittavat omalla tavallaan kuluneen ajan voiman ja itsenäisen Suomen muutokset: jokaista vuotta edustamaan on valittu yksi kirja. Valitut kirjat eivät ole välttämättä sen vuoden suuresti palkittuja tahi kohuttuja teoksia vaan enemmänkin kirjoja, jotka heijastavat parhaiten kyseistä aikakautta ja sen ilmiöitä.

Tänään 3.1.2017 Yle julkaisee kyseisen 100 kirjan listan osoitteessa yle.fi/kirjojensuomi – vuoden 2017 kirja toki puuttuu vielä, se kun valitaan vasta vuoden lopussa. Käy katsomassa ja ihmettelemässä tuota monimuotoista kirjamassaa! Mikä oli sinun syntymävuotesi kirja? Ja jos lukuintoa löytyy, Kansalliskirjasto tarjoaa myös mahdollisuuden lukea kirjat verkossa. Koska sadan kirjan joukossa on harvinaisuuksia, joita ei välttämättä löydy enää mistään, on tämä ilmainen kirjatarjous kaunis kädenojennus itsenäisen Suomen upeille tarinoille!

Me kirjabloggarit olemme olleet jonnin verran täpinöissä, kun Yle kutsui meidät mukaan projektiin yhdeksi yhteistyökumppaniksi. Yli 80 kotimaista kirjablogia osallistuukin Kirjojen Suomi -kampanjaan kirjoittamalla jokainen yhdestä tai kahdesta kirjasta tämän vuoden aikana – kukin bloggari omalle tyylilleen uskollisena. Bloggarit eivät ole päässeet itse valitsemaan omaa kirjaansa, vaan päätimme luottaa tässä projektissa Lady Fortunan viisaaseen sanaan: kaikki kirjat on siis arvottu. Mukavuusalueen ulkopuolelle mennään varmasti joidenkin kirjojen kohdalla, mutta se into ja hehku, millä maamme kirjabloggarit ovat silti olleet tähän asti mukana, tuntuu hyvältä.

Sadan kirjan matkaan startataan kunkin bloggarin omilla sivuilla ensi viikolla tiistaina 10.1. Liikkeelle lähdetään nuorimmasta, vuoden 2016 kirjasta, joka on sitten Ilkka Remestä. Vuoden aikana edetään kahden kirjan viikkotahdilla kohti ensimmäistä itsenäistä vuotta 1917. 

Ylen sisältö sadan kirjan ympärillä on mahtavan laaja; Yle Areenassa julkaistavassa 101 kirjaa -sarjassa on mukana nimekkäitä kirjailijoita ja kulttuuri-ihmisiä keskustelemassa teoksista. Ensimmäiset 50 kirjallista jaksoa on tuolla jo julkaistu.

Aina joku kesken on Kirjojen Suomi -projektissa toki myös mukana ja kertoo saamastaan kirjasta sinulle juhannuksen tienoilla. Jos haluat tietää jo nyt, mistä kirjasta aion tuolloin blogata, anna karismaattisen Karrin kertoa oma näkemyksensä. Miten sattuikin, että juuri suuri ja viisas Paleface puhuu itselleni osuneesta beat-sukupolven kirjasta.

Seuraa siis tätä blogia ja muita kirjabloggareita, klikkaa Areenaan, vieraile nettisivuilla yle.fi/kirjojensuomi ja tsekkaa koko ajan kasvavaa itsenäisen Suomen kirjallista sisältöä. Tänä vuonna on lupa kirjakuhista!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi Oneiron on ongelmallinen proosateos – vai onko?

Aina joku kesken siirtyy Instaan

Aila Meriluoto ja Kimeä metsä #tanssivakarhu25